Lijfrente in het <span>buitenland</span>

Vrijkomende lijfrente in het buitenland

Vrijkomende lijfrente in het buitenland

Veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid om lijfrentekapitaal op te bouwen met belastingvoordeel. Daarbij zetten ze een deel van hun inkomen opzij bij een bank, verzekeraar of vermogensbeheerder. De inleg is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar op de aangifte inkomstenbelasting. Bovendien is het opgebouwde lijfrentevermogen niet belast in box 3.

Heeft u lijfrentekapitaal opgebouwd dat binnenkort tot uitkering komt? Dan moet u inkomstenbelasting betalen over de uitkering. Als u in Nederland woont, is er geen probleem. De aanbieder die uw lijfrente uitkeert, houdt dan gewoon de verschuldigde inkomstenbelasting in. Maar als u bent geëmigreerd of gaat emigreren, komt daar veel meer regelwerk bij kijken. Veel aanbieders werken daarom niet mee aan een uitkering in het buitenland.

Heeft u geld ingelegd op een pensioenrekening of in een lijfrenteverzekering en komt dit bedrag binnenkort vrij? Dan heeft u ruim een jaar de tijd om te beslissen wat u hiermee wilt doen.

Het lijfrentekapitaal is bedoeld om een lijfrente uitkering van te kopen. Dat is een aanvulling op uw AOW en pensioen. Maar misschien bent u nog veel te jong om van uw pensioen te gaan genieten en werkt u nog een tijdje door. Dan is het slim om de lijfrente uitkering uit te stellen.

Lees meer over vrijkomende lijfrente

Lijfrente uitkering in het buitenland

Heeft u lijfrentekapitaal opgebouwd dat u wilt laten uitkeren in het buitenland? Dan heeft u een Nederlandse aanbieder nodig die uw lijfrentekapitaal kan omzetten in een lijfrente uitkering die u ontvangt in het land waar u woont.

Hoe werkt een lijfrente uitkering in het buitenland?

Een lijfrente uitkering in het buitenland werkt anders dan een lijfrente uitkering in Nederland. Dat komt omdat over het kapitaal nog geen inkomstenbelasting is ingehouden in Nederland.

Om het kapitaal te kunnen uitkeren in het buitenland, moet de aanbieder voldoen aan allerlei fiscale spelregels. Dat betekent onder andere dat de aanbieder een speciale vergunning nodig heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Veel aanbieders kunnen niet voldoen aan deze voorwaarden of vinden het te veel rompslomp.

Uitkeren binnen en buiten Europa

Een lijfrente laten uitkeren naar het buitenland is in veel gevallen wel mogelijk, maar het kan lastig zijn om een aanbieder te vinden die dit voor u wil en kan regelen. Daarbij maakt het ook uit in welk land u woont. De regels voor uitkeren naar een land in de Europese Economische Ruimte (EER) zijn anders dan de regels voor uitkeren naar een land buiten de EER. Wat kunt u doen als uw bank of verzekeraar uw vrijkomend kapitaal niet kan uitkeren?

Welke lijfrente kiest u?

Het is belangrijk om te weten of u uw lijfrente wilt laten uitkeren door een verzekeraar of door een bank of vermogensbeheerder. U heeft een verzekeraar nodig als u de lijfrente wilt gebruiken om de periode tot uw AOW-leeftijd te overbruggen (overbruggingslijfrente) of als u een uitkering wilt ontvangen totdat u overlijdt (levenslange lijfrente). Kenmerkend voor een lijfrente bij een verzekeraar is dat de uitkering vervalt bij uw overlijden.

Wilt u dat het resterende kapitaal van uw lijfrente naar uw nabestaanden gaat als u overlijdt? En heeft u geen overbruggingslijfrente of levenslange lijfrente nodig? Dan past een bancaire of beleggingslijfrente beter bij u. Doelbeleggen.nl biedt een beleggingslijfrente aan, ook als u in het buitenland woont. Wij hebben hiervoor de benodigde vergunning van de AFM.

Direct ingaande lijfrente

Lijfrente in het buitenland en belastingen

Lijfrente in het buitenland en belastingen

De omzetting van stakingswinst in lijfrente heeft verschillende voordelen.

    Als u in het buitenland woont en een lijfrente ontvangt, dan moet u daar belasting over betalen. De Nederlandse Belastingdienst heeft met veel landen afgesproken dat inwoners die zijn geëmigreerd niet twee keer belasting hoeven te betalen. Meestal kunt u kiezen in welk land u de lijfrente laat belasten: in Nederland of in uw woonland. Onze specialisten kunnen u hierover informeren.

Niets doen is geen optie

Kunt u bij geen enkele bank of verzekeraar een uitkering aankopen en doet u helemaal niets? Dan beschouwt de fiscus dit als afkoop. De waarde van uw polis wordt dan belast tegen maximaal 49,5 procent inkomstenbelasting. Daarbovenop betaalt u 20 procent revisierente.

Lijfrente uitkering bij Doelbeleggen.nl

Lijfrente uitkering bij Doelbeleggen.nl

Doelbeleggen.nl is gespecialiseerd in beleggingslijfrentes, ook voor klanten in het buitenland. Als u uw lijfrentekapitaal wilt laten uitkeren in uw nieuwe woonland, kunt u contact opnemen met onze adviseurs. We vinden bijna altijd een goede oplossing, binnen en buiten de EER.

Wij beleggen uw lijfrentekapitaal goed gespreid en tegen een risico dat bij u past. Onze adviseurs helpen u bij het maken van een doordachte keuze. Beleggen met uw lijfrentekapitaal betekent dat uw vermogen aangroeit met beleggingsrendement. Dit rendement kan ook negatief zijn. De lijfrente uitkering kan van jaar tot jaar schommelen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Bij Doelbeleggen.nl kunt u kiezen voor een hogere uitkering in het begin. Ook is het mogelijk om te kiezen voor verschillende looptijden. U kunt de looptijd eventueel nog wijzigen als de uitkeringen al zijn ingegaan.

Maak een belafspraak

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als mijn verzekeraar mijn opgebouwde lijfrentekapitaal niet wil omzetten in een lijfrente uitkering, omdat ik in het buitenland woon?

Wat kan ik doen als mijn bank het kapitaal van mijn gouden handdruk niet wil uitkeren omdat ik buiten de EU woon?

Hoe kan ik mijn ODV-uitkering laten doorlopen als ik mijn bv ophef terwijl ik in het buitenland woon?

Hoe kan ik het stamrechtkapitaal in mijn bv veiligstellen als ik mijn bv ophef terwijl ik in het buitenland woon?

Wat is een conserverende aanslag?

Wanneer moet ik een conserverende aanslag betalen?

Vervalt de conserverende aanslag als ik inkomstenbelasting betaal over de lijfrente uitkeringen?

Als ik de lijfrente afkoop en de conserverende aanslag betaal, hoef ik dan in mijn woonland geen belasting meer te betalen over het bedrag van de afkoop?

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2025