Lijfrente <span>uitstellen</span>

De einddatum komt te vroeg en u wilt de lijfrente uitkering uitstellen

Als u lang geleden een lijfrente heeft afgesloten, is de kans groot dat uw lijfrente ruim voor uw pensioendatum expireert. Expireren betekent dat het lijfrentekapitaal tot uitkering komt. Dit overkomt jaarlijks tienduizenden mensen. In veel gevallen blijkt de vroeger gedroomde pensioendatum nu een utopie. Op het moment van afsluiten was de reguliere pensioenleeftijd lager. In de tussentijd is de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. De kans is groot dat u nog helemaal niet aan pensioen toe bent.

Als u een lijfrente laat uitkeren voor uw AOW-leeftijd, betaalt u hier relatief veel belasting over. De lijfrente verlengen en de lijfrente uitkering uitstellen tot u de AOW-leeftijd bereikt, kan dan een beter idee zijn. U mag de expirerende lijfrente uitstellen tot uiterlijk vijf jaar na uw AOW-leeftijd.

Voorbeeld

U bereikt in juli 2025 de AOW-leeftijd van 67 jaar. Uw eerste uitkering moet uiterlijk op 31 december 2030 plaatsvinden.

Maak een afspraak

Waarom uitkering lijfrente uitstellen?

Als u nog geen lijfrente uitkeringen nodig heeft, kan uitstellen een voordelige keuze zijn. Uw lijfrentekapitaal kan daardoor verder aangroeien en u betaalt minder belasting. Dit zijn alle voordelen op een rij.

  • Het lijfrentekapitaal is tijdens de uitstelfase vrijgesteld van belasting. U betaalt er geen vermogensrendementsheffing over.
  • Het lijfrentekapitaal kan verder aangroeien door het te beleggen tot de datum dat u uitkeringen wilt gaan ontvangen. Maar beleggen kent ook risico’s. De kans bestaat dat het kapitaal in waarde daalt.
  • Als er rendement wordt behaald, worden de uitkeringen hoger.
  • Als u de lijfrente verlengt tot na uw AOW-leeftijd, betaalt u vaak minder inkomstenbelasting over de uitkeringen. Het verschil kan oplopen tot ruim dertig procent.
  • U ontvangt de lijfrente uitkeringen als u ze het hardst nodig heeft.
  • Als u na uw AOW-leeftijd doorwerkt en daardoor een hoger belastingtarief betaalt, kan het gunstig zijn om de lijfrente uitkeringen uit te stellen tot u daadwerkelijk stopt met werken.
  • In de uitstelfase kunt u al kiezen voor een aanbieder die past bij uw wensen en financiële situatie.

Hoe werkt lijfrente verlengen?

Uw lijfrente verlengen of uitstellen betekent dat u de uitkering van uw opgebouwde kapitaal verschuift naar een later moment. U laat het kapitaal staan bij uw huidige aanbieder of u draagt het over aan een andere aanbieder.

Het is belangrijk dat u op tijd een keuze maakt voor lijfrente verlengen of uitkeren. U moet uw keuze uiterlijk aan het eind van het volgende kalenderjaar na de einddatum doorgeven aan uw huidige aanbieder. Als uw lijfrentekapitaal in juli 2025 tot uitkering komt, moet u uiterlijk 31 december 2026 uw keuze doorgeven. U hoeft op dat moment nog niet te weten hoe lang u de lijfrente wilt uitstellen.

Als u uw keuze te laat doorgeeft, gaat de Belastingdienst ervan uit dat u de lijfrente afkoopt. Dat betekent dat u in één keer een bedrag ontvangt. U moet dan ook in één keer belasting betalen plus een boeterente. Deze bedraagt twintig procent over het hele kapitaal. Een behoorlijk bedrag dus!

Als u de lijfrente uitstelt, hoeft u geen vermogensrendementsheffing te betalen over het kapitaal. U mag op ieder moment beslissen dat u uitkeringen wilt gaan ontvangen. U moet de uitkeringen uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd laten ingaan.

Alles over lijfrente

Opties voor uitstel van een expirerende lijfrente

Wilt u uw expirerende lijfrente uitstellen? Dan kunt u verschillende keuzes maken. U bent vrij om over te stappen naar een andere aanbieder. Dit zijn uw opties.

Overstappen

Overstappen naar een andere aanbieder kan gunstig zijn als uw lijfrente op dit moment loopt bij een aanbieder met een laag rendement en/of hoge kosten.

Heeft u uw lijfrente opgebouwd bij een verzekeraar in de periode rond de eeuwwisseling, dan is de kans groot dat u een zogenoemde woekerpolis heeft. Dat is een product met hoge kosten en een tegenvallend rendement.

Heeft u uw lijfrente opgebouwd bij een bank en ontvangt u een variabele rentevergoeding over uw kapitaal? En bent u niet tevreden met de hoogte van deze vergoeding? Ook dan kunt u een overstap overwegen.

Doelbeleggen.nl helpt u graag bij de overdracht van uw lijfrentekapitaal. Daarbij zorgen we ervoor dat u de belastingvoordelen niet kwijtraakt.

Verzekeren

Als uw lijfrentepolis loopt bij een verzekeraar, kunt u de polis in de meeste gevallen niet verlengen. Als verlenging wel mogelijk is, zijn de kosten vaak hoger dan de opbrengsten. Uw rendement kan daardoor negatief worden.

Sparen

Een bancaire lijfrente verlengen kan altijd. Als u een expirerende lijfrentepolis heeft bij een verzekeraar, kunt u deze storten op een bancaire lijfrenterekening. De rente die u ontvangt op een bancaire lijfrenterekening is over het algemeen vrij laag. Daar staat tegenover dat het kapitaal niet minder waard kan worden en beschermd is tot 100.000 euro door het depositogarantiestelsel.

Beleggen

Als u de lijfrente uitkering nodig heeft voor het betalen van uw vaste lasten, is het prettig om iedere maand te kunnen rekenen op een vaste uitkering. Een lijfrente uitkering op basis van spaarrente is dan een logische keuze. De rente is doorgaans niet hoog, maar u weet wel waar u aan toe bent.

Als de lijfrente uitkering voor u een extraatje is, kan het gunstig zijn om uw kapitaal te laten beleggen. Zo profiteert u van beleggingsrendement, maar de uitkering kan wel van jaar tot jaar schommelen.

Vraag de brochure aan

Mogelijkheden afhankelijk van belastingregime

De fiscale regelgeving rondom lijfrente is de afgelopen 45 jaar regelmatig aangepast. Als u een beslissing neemt over uw lijfrente, is het belangrijk om te weten onder welk belastingregime het kapitaal is opgebouwd. De Belastingdienst onderscheidt twee regimes: oud regime en nieuw regime.

Oud regime

De Belastingdienst hanteert de term ‘oud regime’ voor lijfrentepolissen met de volgende kenmerken:

  • U heeft door middel van een eenmalige storting een koopsompolis afgesloten vóór 1 januari 1992, of
  • de ingangsdatum van uw lijfrenteverzekering ligt vóór 16 oktober 1990 én u heeft periodiek premies betaald tot uiterlijk 31 december 2000.

Als u een polis heeft die onder het oude regime valt, heeft u bepaalde belastingvoordelen die verloren kunnen gaan als u overstapt naar een bank of vermogensbeheerder. Zo kunt u uw oud regime polis afkopen zonder boete van de Belastingdienst. U betaalt alleen in één keer inkomstenbelasting over het hele bedrag. U kunt de uitkering ook schenken, bijvoorbeeld aan uw kind(eren). Uw kind betaalt hierover geen schenkbelasting. Als het kind voor de inkomstenbelasting in een lager belastingtarief valt dan u, gaat er op deze manier minder geld naar de Belastingdienst. U kunt ook de gehele polis schenken, waarbij de polis op een andere naam wordt gezet. In dat geval is wel schenkbelasting verschuldigd.

Wilt u deze voordelen benutten? Dat kan alleen als een verzekeraar het kapitaal beheert. Bij overdracht van het kapitaal aan een bank of vermogensbeheerder raakt u deze voordelen kwijt. Maar de overdracht naar een bank of vermogensbeheerder heeft ook voordelen. Het kapitaal is dan beschermd in geval van een faillissement en bij overlijden gaat het resterende kapitaal naar de nabestaanden.

Bent u niet van plan om de polis af te kopen of om uitkeringen of de polis in zijn geheel te schenken? Dan heeft het voor u geen nadelen om over te stappen naar een bank of vermogensbeheerder.

Nieuw regime

De Belastingdienst hanteert de term ‘nieuw regime’ voor lijfrenteproducten die niet onder het oude regime vallen. Als uw lijfrenteproduct onder het nieuwe regime valt, kunt u het kapitaal met behoud van de belastingvoordelen overdragen naar een andere aanbieder. Zo blijft het kapitaal bij een andere aanbieder vrijgesteld van vermogensrendementsheffing, net als bij uw huidige aanbieder. Ook blijven de regels voor de ingangsdatum en de duur van de uitkering gelijk.

Advies bij uw keuze

Ingewikkelde belastingregels maken het lastig om een goede beslissing te nemen over uw lijfrentekapitaal. De gevolgen van uw keuze voor een bepaald type lijfrente uitkering kunnen groot zijn. De adviseurs van Doelbeleggen.nl helpen u graag vrijblijvend bij het maken van een keuze die bij u past, rekening houdend met belastingen en uw wensen voor uw nabestaanden.

Neem contact op

Wat zijn de voor- en nadelen van uitstellen?

Uw lijfrente verlengen en de lijfrente uitkeringen uitstellen kan voordelen hebben als u uw lijfrente uitkering nu nog niet nodig heeft. Maar uitstellen kent ook nadelen, zoals kans op vermogensverlies. De specialisten van Doelbeleggen.nl adviseren u graag over de voor- en nadelen in uw situatie. Is de einddatum van uw lijfrente in zicht? Dat is een goed moment om een adviesgesprek in te plannen.

Voordelen van uitstellen

  • U ontvangt de lijfrente uitkeringen als u ze nodig heeft.
  • Het lijfrentekapitaal kan verder aangroeien.
  • De lijfrente uitkeringen kunnen hoger worden.
  • Vanaf AOW-leeftijd zijn ook kortere looptijden mogelijk (vanaf vijf jaar).
  • Lijfrentekapitaal blijft vrij van belastingheffing.
  • Belastingheffing over uitkeringen wordt uitgesteld.
  • Als u uitstelt bij Doelbeleggen.nl kunt u op ieder moment kiezen om toch te beginnen met uitkeren.

Nadelen van uitstellen

  • Als u kiest voor beleggen in de uitstelfase kan uw lijfrentekapitaal ook minder waard worden.
  • U mist de aanvulling op uw inkomen.
  • Als u een oud regime polis heeft, kunt u de voordelen daarvan kwijtraken.
  • De belastingheffing kan hoger worden als u door de lijfrente uitkeringen straks in een hoger belastingtarief valt.

Optimale flexibiliteit

U mag zelf kiezen bij welke aanbieder u uw kapitaal onderbrengt. Als u kiest voor lijfrente uitstellen, kunt ‘shoppen’ met uw lijfrentekapitaal. U kiest de aanbieder waar uw lijfrentekapitaal volgens u in goede handen is. Als u met uw lijfrentekapitaal wilt beleggen, kan Doelbeleggen.nl een goede keuze zijn. Maar u kunt uw kapitaal ook altijd weer overdragen naar een andere aanbieder, bijvoorbeeld als u in de toekomst geen beleggingsrisico wilt lopen. U houdt dus zelf de controle over uw geld.

Lijfrente uitstellen met Doelbeleggen.nl

Als uw lijfrente binnenkort tot uitkering komt, krijgt u een expiratiebrief van uw aanbieder. Vanaf de einddatum heeft u nog tot het eind van het volgende kalenderjaar de tijd om een keuze te maken voor uitkeren of uitstellen.

Kiest u voor uitstellen bij Doelbeleggen.nl? Dan moet u uw aanbieder laten weten dat u het lijfrentekapitaal wilt overdragen naar Doelbeleggen.nl. Wij beleggen dan uw lijfrentekapitaal, zodat de opbouw doorgaat. Hiervoor hebben wij enkele gegevens van u nodig, zodat we in overleg met u kunnen bepalen welk risico u kunt en wilt dragen. Wilt u eerst advies? De specialisten van Doelbeleggen.nl helpen u graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik mijn lijfrente uitkering niet op tijd uitstel?

Hoe werkt een uitgestelde lijfrente?

Hoe lang kan ik mijn lijfrente uitstellen?

Wanneer kan ik mijn lijfrente uitstellen?

Waarom zou ik kiezen voor overstappen?

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2025