
Wat is een nabestaandenlijfrente?
Een nabestaandenlijfrente is bedoeld om nabestaanden verzorgd achter te laten. Dit kunt u op verschillende manieren doen.
- U bouwt een lijfrente op bij een vermogensbeheerder of bank. Als u overlijdt, erven uw nabestaanden dit kapitaal. Dit heet een bancaire nabestaandenlijfrente.
- U sluit een lijfrenteverzekering af bij een verzekeraar en u laat in de polis vastleggen dat uw partner en/of kinderen bij uw overlijden een uitkering krijgen. U betaalt hiervoor extra risicopremie. Als u dit niet vastlegt, keert een lijfrenteverzekering alleen aan u uit. Als u voor de ingangsdatum overlijdt, keert de verzekeraar niets uit.
Wilt u een nabestaandenlijfrente afsluiten? De regelgeving voor lijfrentes en nabestaandenlijfrentes is door de jaren heen regelmatig veranderd. Daardoor kan het lastig zijn om te bepalen welke keuzes u heeft. Onze adviseurs kennen alle mogelijkheden en beperkingen. Zij helpen u graag. Aan een telefonisch advies zijn geen kosten of andere verplichtingen verbonden.
Maak een belafspraakHoe wordt een bancaire nabestaandenlijfrente uitgekeerd?
Als u pensioen opbouwt bij een bank of vermogensbeheerder, heeft u een bancaire lijfrente. Bij uw overlijden gaat deze lijfrente naar uw erfgenamen. Zij moeten het overlijden doorgeven aan de bank of vermogensbeheerder.
Lijfrentekapitaal dat al werd uitgekeerd, wordt na het overlijden meteen uitgekeerd aan de erfgenamen. Nabestaanden die lijfrentekapitaal erven die nog in de opbouwfase was, hebben twee mogelijkheden.
- Een uitkerende lijfrente aankopen. Uw erfgenamen krijgen op vaste momenten een uitkering gedurende een bepaalde looptijd. U heeft uiterlijk tot 31 december van het tweede kalenderjaar na het overlijden de tijd om het overlijden door te geven en de uitkeringen te laten ingaan. Hierop is één uitzondering. Als de nabestaande recht heeft op een uitkering uit de Algemene nabestaandenwet, dan mag hij of zij de ingangsdatum ook kiezen als deze uitkering is opgehouden.
- De lijfrente afkopen. Uw erfgenamen geven de aanbieder opdracht het kapitaal in één keer uit te keren. Uw erfgenamen moeten in dat geval extra belasting en meestal ook een boete betalen.
Hoe wordt een lijfrenteverzekering aan nabestaanden uitgekeerd?
Als u een lijfrenteverzekering heeft bij een verzekeraar, gaat deze niet automatisch naar uw erfgenamen. Dat gebeurt alleen als dit in de polis staat en als u hiervoor extra premie betaalt. Gaat de verzekeraar de nabestaandenlijfrente uitkeren? Dan moeten uw nabestaanden het overlijden melden bij de verzekeraar.
Als de lijfrente al was ingegaan, gaat de uitkering over op de persoon (of personen) die in de polis is genoemd. Ook de hoogte van de uitkering en de looptijd staan in de polis. Nabestaanden die een kapitaal krijgen uit een lijfrenteverzekering die nog niet werd uitgekeerd, hebben dezelfde twee mogelijkheden als bij een bancaire lijfrente.
- Een uitkerende lijfrente aankopen.
- De lijfrente afkopen.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Neem contact opBedenktijd nabestaandenlijfrente
Erfgenamen hoeven niet meteen te beslissen wat ze willen doen met lijfrentekapitaal dat nog niet wordt uitgekeerd. Vanaf het moment van overlijden hebben ze twee volledige kalenderjaren de tijd om een keuze te maken.
Als de erfgenaam recht heeft op een uitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw), dan mag hij of zij ook wachten met de nabestaandenlijfrente uitkeren tot de Anw-uitkering stopt.
Wat gebeurt er als de bedenktijd om is?
Als u niet op tijd meldt wat u met de lijfrente wilt doen, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat u de lijfrente heeft afgekocht. U moet dan in één keer belasting betalen over de lijfrente. Ook brengt de Belastingdienst een boete in rekening van twintig procent. Dat heet revisierente. Op tijd contact opnemen met uw aanbieder is dus erg belangrijk. Bent u toch te laat? Neem dan contact met ons op. Misschien kunnen we u helpen in het contact met de Belastingdienst.
Hoe lang duurt een nabestaandenlijfrente?
Er gelden regels voor de duur van de uitkering. Die regels hangen af van de relatie van de nabestaande tot de overledene en soms ook van de leeftijd van de nabestaande.
- Gaat de nabestaandenlijfrente naar een partner of ex-partner? Dan moet de uitkering minimaal vijf jaar duren. Langer mag altijd.
- Gaat de nabestaandenlijfrente naar een kind of (achter)kleinkind? Dan bepaalt de leeftijd hoe lang de uitkering mag duren.
- Jonger dan 25 jaar: de uitkering duurt minimaal vijf jaar maar uiterlijk tot 30-jarige leeftijd.
- Tussen 25 en 30 jaar: de uitkering duurt tot 30-jarige leeftijd of minimaal 20 jaar.
- 30 jaar of ouder: de uitkering duurt minimaal 20 jaar.
- Gaat de nabestaandenlijfrente naar een ander, bijvoorbeeld een broer of zus of vriend of vriendin? Dan moet de uitkering minimaal vijf jaar duren. Langer mag altijd.
Een nabestaandenlijfrente aankopen
Uw nabestaanden kopen een nabestaandenlijfrente bij een bank, vermogensbeheerder of verzekeraar. Ze kunnen die aanbieder zelf kiezen, het hoeft niet dezelfde aanbieder te zijn waar de lijfrente is opgebouwd. Nabestaanden die een nabestaandenlijfrente afsluiten, kunnen daarbij de volgende keuzes maken:
- Bank, vermogensbeheerder of verzekeraar.
Nabestaanden die een levenslange uitkering willen, zijn aangewezen op een verzekeraar. Voor een tijdelijke uitkering kunnen ze ook terecht bij een bank of vermogensbeheerder. - Vaste of variabele uitkeringen.
Bij een bank groeit het kapitaal aan met een spaarrente die van tevoren vaststaat. Daardoor blijven de uitkeringen gelijk. Een vermogensbeheerder belegt het kapitaal zodat het beleggingsrendement oplevert. Dat kan hoger of lager zijn dan de rente bij de bank. Het gevolg is dat de uitkeringen variabel zijn. - Uitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar.
Het kan handig zijn om de nabestaandenlijfrente uitkering iedere maand te ontvangen, zodat de vaste lasten ervan kunnen worden betaald. Maar een nabestaandenlijfrente uitkeren kan ook per kwartaal, halfjaar of jaar. Nabestaanden kunnen daarmee besparen op uitkeringskosten.
Nabestaandenlijfrente en belasting
Nabestaanden moeten inkomstenbelasting betalen over de nabestaandenlijfrente. Erfbelasting betalen over een nabestaandenlijfrente hoeft vrijwel nooit. Zo kunt u dus erfbelasting besparen met een nabestaandenlijfrente. Als uw partner de lijfrente erft, verlaagt deze wel de partnervrijstelling. In sommige gevallen is het daarom gunstiger om de lijfrente na te laten aan de kinderen. Heeft u hier advies bij nodig? Onze adviseurs helpen u graag.
Een nabestaandenlijfrente afsluiten bij Doelbeleggen.nl
Wilt u met uw nabestaandenlijfrente profiteren van beleggingsrendement? Dan is een uitkerende beleggingslijfrente van Doelbeleggen.nl een logische keuze. Wij beleggen uw kapitaal met een beleggingsrisico dat we in overleg met u vaststellen.
Een uitkerende beleggingslijfrente heeft variabele uitkeringen, die afhankelijk zijn van het beleggingsrendement. Dit rendement kan ook negatief zijn. Als u de uitkeringen nodig heeft voor uw vaste lasten, past een bancaire lijfrente misschien beter bij u. Als de uitkeringen voor u een niet-noodzakelijke aanvulling zijn op uw inkomen, kan een beleggingslijfrente geschikt zijn voor u. Historisch gezien is het beleggingsrendement hoger dan de gemiddelde spaarrente bij een bank.
Neem contact op