
Oud en nieuw regime - de spelregels
Veel mensen hebben in het verleden een koopsompolis of lijfrente afgesloten. Door alle wijzigingen van de regels is niet altijd duidelijk wat de mogelijkheden van een dergelijk product zijn op de einddatum. Hieronder een beknopte samenvatting van de zogeheten regimes en wat een klant hier wel en niet mee kan.
Het oud regime geldt nog voor kapitalen waarbij een eenmalige koopsom is gestort vóór 1 januari 1992 óf als er premie betaald werd vóór 16 oktober 1990. In de praktijk zullen deze lijfrentes dus steeds minder voor komen. Een oud regime lijfrente heeft geen uiterste ingangsdatum, kan ineens worden uitgekeerd en biedt fiscaal aantrekkelijke schenkingsmogelijkheden. Voorwaarde is dat dit kapitaal bij een verzekeraar wordt ondergebracht.
Voor deze kapitalen is het mogelijk om een overbruggingslijfrente aan te kopen. Deze kan worden
gebruikt om eerder te stoppen met werken en te overbruggen tot de AOW-leeftijd. De maximale uitkering van de overbruggingslijfrente is €63.288,- per jaar (2024).
De kapitalen die vóór 2014 opgebouwd zijn gingen nog uit van een AOW-leeftijd van 65. Deze mogen uitkeren vanaf 65-jarige leeftijd.
Sinds 2014 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting. Kapitaal dat vanaf dit moment is ingelegd, mag pas vanaf de AOW-leeftijd uitkeren.
Wel of niet uitkeren?
Veel kapitalen expireren op een leeftijd waarop uw klant misschien nog niet met pensioen is of gaat. De oorzaak kan een vaste looptijd zijn, bijvoorbeeld tot 60 jaar. Ook zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om na de AOW-leeftijd nog door te werken. In deze gevallen kan het interessanter voor uw klant zijn om het lijfrentekapitaal nog niet tot uitkering te laten komen.
Maximale uitstel
Voor de lijfrentekapitalen, met uitzondering van het oude regime, geldt de regel dat de periodieke uitkering uiterlijk 5 jaar na de AOW-leeftijd moet starten. Hierbij wordt er gekeken naar het kalenderjaar. Dus als uw klant in februari 2024 de AOW-leeftijd bereikt, moet de lijfrente-uitkering uiterlijk in het jaar 2029 starten.
Het is ook mogelijk om voor het bereiken van de AOW-leeftijd te starten met uitkeren. Hierbij moet de uitkering echter wel 20 jaar na de AOW-leefijd doorlopen (of na 65-jarige leeftijd als het kapitaal voor 2014 is opgebouwd). Dit houdt in dat een klant die 2 jaar voor zijn of haar pensioen wil starten met uitkeren het kapitaal in 22 jaar moet laten uitkeren.
Inplannen telefonische afspraak
Heeft u behoefte aan een telefonische afspraak om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Samen Doelbeleggen? Of wilt u een klantcasus bespreken? Via de knop hieronder kunt u een tijdstip aangeven dat dit voor u het beste uitkomt.
Kies een dag en tijd