Periodiek<span> Beleggen</span>

Periodiek Beleggen

Ontdek de voordelen van geleidelijke vermogensopbouw

Brochure aanvragen

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen betekent dat u regelmatig geld overmaakt naar uw beleggingsrekening om uw vermogen te laten groeien. Periodiek beleggen kan bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal of elk halfjaar. Sommige mensen beleggen iedere week.

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Periodiek beleggen heeft een paar belangrijke voordelen. Met periodiek beleggen kunt u de inleg op uw beleggingsrekening spreiden over de tijd. U belegt bijvoorbeeld 50 euro per maand in plaats van 600 euro per jaar in één keer. Door gespreid te beleggen, merkt u er minder van op uw betaalrekening.

Een ander voordeel is dat u de beleggingen steeds koopt tegen de koers van dat moment. Als u maandelijks belegt, heeft u 12 instapmomenten en 12 verschillende koersen. Sommige daarvan zullen wat lager liggen, andere wat hoger. Als u één keer per jaar een groot bedrag inlegt, loopt u het risico dat u op dat moment een relatief hoog bedrag betaalt voor uw beleggingen.

Als u automatisch periodiek belegt, hoeft u er zelf niet aan te denken om in te leggen. U kunt automatisch periodiek beleggen altijd stopzetten of wijzigen.

Wat is het rente-op-rente effect?

De term rente-op-rente-effect is bekend van sparen. Als u rente ontvangt op uw spaargeld, groeit uw spaargeld aan. Het volgende jaar krijgt u ook rente over deze renteaangroei. Op deze manier kan uw kapitaal steeds harder gaan groeien. Een andere naam hiervoor is compound interest, oftewel: samengestelde rente.

Als u de tijd heeft om uw kapitaal te laten groeien, dan kunt u ook beleggen. Daarbij kunt u hetzelfde effect bereiken, maar dan met beleggingsrendement. Hiervoor heeft u wel minimaal 10 jaar nodig. Hoe langer u kunt beleggen, des te groter het effect. Bij een positief rendement neemt de waarde van uw portefeuille toe. Over deze toename kunt u meteen weer rendement maken. Dat is het rendement-op-rendement-effect.

Het kan dus gunstiger zijn om iedere maand een klein bedrag in te leggen en dit te laten renderen, dan aan het eind van het jaar een groot bedrag ineens in te leggen. Onderschat de waarde van het rendement-op-rendement-effect niet. Als u de discipline heeft om tien jaar of langer te blijven beleggen, kunt u hiermee uw totale beleggingsrendement flink verhogen. Hoeveel precies, dat hangt af van het behaalde rendement per periode. Dit kan ook negatief zijn.

Rekenvoorbeeld maandbeleggen

Een rekenvoorbeeld maakt duidelijk hoe maandbeleggen kan uitpakken.

Stel u gaat elke maand beleggen. U legt 10 jaar lang elke maand 100 euro in. U kiest voor een gemiddeld risico. Bij Doelbeleggen.nl heeft beleggen met een gemiddeld risico de afgelopen 12 jaar een rendement van 5 procent opgeleverd. Bij dit gemiddelde rendement heeft u na 10 jaar 15.500 euro opgebouwd. In dit rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met eventuele belastingheffing.

Automatisch beleggen

Periodiek beleggen kan met een bedrag dat u zelf kiest. Dat hoeft niet altijd hetzelfde bedrag te zijn. U kunt ook beleggen wat u in die maand kunt missen. Het nadeel van steeds losse bedragen beleggen is dat u het makkelijk kunt vergeten. Als u automatisch een vast bedrag belegt, hoeft u er niet aan te denken en belegt u ongemerkt een vermogen bij elkaar. Lees ook: automatisch beleggen

NIEUW: Beoordelingsrapport 2023

Vergelijkingssite Finner.nl beoordeelt partijen op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Vermogensbeheerders worden getoetst op 80 punten. Zo controleert men bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, kijkt men naar de hoogte en voorwaarden van de kosten en toetst men onze onafhankelijkheid.

Vergelijk Doelbeleggen.nl door Finner 2023
De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2024