Stakingswinst omzetten<span> in lijfrente</span>

Stakingswinst omzetten in lijfrente

Zo kunt u belasting besparen bij de verkoop van uw bedrijf

Brochure aanvragen

Stakingswinst gebruiken voor een lijfrente

Een ondernemer die een eenmanszaak verkoopt of omzet in een bv, krijgt te maken met stakingswinst. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde op het moment dat u de onderneming staakt. Meestal moet u over het bedrag van de stakingswinst inkomstenbelasting betalen. Maar er is ook een manier om belastingheffing uit te stellen en om te besparen op het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen.

Hiervoor kunt u de stakingswinst omzetten in een lijfrente. Het geld staat dan vast tot een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Pas op dat moment gaat u belasting betalen over de lijfrente uitkeringen die u gaat ontvangen. Het tarief dat u dan betaalt, is meestal lager dan het tarief dat u in het jaar van staken zou moeten betalen.

Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn? Onze adviseurs staan u gratis en vrijblijvend te woord.

Beschikbaarheid adviseurs

Wat zijn de voordelen?

• U hoeft niet meteen af te rekenen met de fiscus, maar pas op een later moment.
• U bespaart belasting, door de spreiding van het bedrag over meer jaren en door een lager belastingtarief.
• U zet extra geld opzij voor uw pensioen.
• Uw kapitaal kan in de tussentijd verder aangroeien.
• U ontvangt lijfrente uitkeringen als u met pensioen bent.
• U kunt ook kiezen voor een direct ingaande lijfrente. U betaalt dan wel direct belasting over de uitkeringen, maar dankzij de spreiding kunt u ook dan belasting besparen.

NIEUW: Beoordelingsrapport 2023

Vergelijkingssite Finner.nl beoordeelt partijen op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Vermogensbeheerders worden getoetst op 80 punten. Zo controleert men bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, kijkt men naar de hoogte en voorwaarden van de kosten en toetst men onze onafhankelijkheid.

Vergelijk door Finner 2023

Voorwaarden van de fiscus

De fiscus stelt beperkingen aan het bedrag dat u mag omzetten in een lijfrente. Dit maximum bedrag is afhankelijk van uw leeftijd en van uw situatie. Als u 5 jaar jonger bent dan de AOW-leeftijd van dat moment óf arbeidsongeschikt, kunt u maximaal €559.483 stakingswinst omzetten in een lijfrente. Bent u 15 jaar jonger dan de AOW-leeftijd, dan kunt u maximaal €279.752 omzetten in een lijfrente. Ben u nog jonger, dan kunt u maximaal €139.885 omzetten.

De berekening van de stakingswinst is ingewikkeld. Het is verstandig hiervoor deskundige hulp in te schakelen. In bepaalde gevallen kunt u een deel van de te betalen belasting doorschuiven naar degene die uw onderneming overneemt. Laat u ook daarover goed informeren. Het uiteindelijke bedrag van de stakingswinst, mag u verminderen met de stakingsaftrek van maximaal €3.630.

Op tijd regelen

Het omzetten van de stakingswinst in een lijfrente moet op tijd gebeuren. De fiscus stelt als uiterste datum 30 juni van het jaar nadat u met de onderneming bent gestopt. U kunt de lijfrenteaftrek dan toepassen in uw belastingaangifte over het jaar waarin u de stakingswinst ontving.

Wat gebeurt er met het geld?

Lijfrentekapitaal kunt u onderbrengen bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Doelbeleggen.nl is een beleggingsinstelling die voldoet aan de eisen van de fiscus. Dat betekent dat uw lijfrentekapitaal op een geblokkeerde rekening komt te staan, waarover u geen belasting betaalt. Doelbeleggen.nl belegt uw geld op een manier die past bij uw doelstelling. Op een datum die u kiest komt het geld vrij en kunt u een lijfrente kopen.

Brochure aanvragen
Doelbeleggen.nl ontvangt 5 sterren van Finner
Beoordeling Vermogensbeheer.nl Beoordeling Vermogensbeheer.nl
Beoordeling Vermogensbeheer.nl
De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2024