Zelf (aanvullend) pensioen opbouwen
Een goed pensioen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend, ook niet als er pensioen wordt opgebouwd via de werkgever. Als richtlijn voor 'een goed pensioen' hanteren we vaak de 70% regel. Ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd minder dan 70% van een laatstverdiende bruto-inkomen, dan kan uw pensioeninkomen niet toereikend zijn.
Werkgevers met een CAO (collectieve arbeidsovereenkomst) hebben hun afspraken over pensioen schriftelijk vastgelegd. Heeft uw bedrijfstak geen CAO en biedt uw werkgever geen of geen goede pensioenregeling? Dan moet u zelf aan de bak!
ZZP en pensioen opbouwen
Geld opzijzetten voor later staat vooral bij dertigers laag op het prioriteitenlijstje. Het pensioen is immers nog ver weg. Maar hoe langer u wacht met pensioen opbouwen, hoe lastiger het wordt. Bekijk het rekenvoorbeeld en lees hoe u als zzp'er zelf pensioen kunt opbouwen.
ZZP & pensioen20% van maandelijkse inkomen
De meeste pensioenregelingen baseren hun pensioenopbouw op 20% van het inkomen. Feitelijk werkt u dus één dag in de week voor uw pensioen. Best confronterend als er nog helemaal geen pensioen is opgebouwd. Werkt u in loondienst? Dan betaalt u meestal maar een gedeelte van de opbouwpremie.
Het premiedeel dat u zelf inlegt staat op uw loonstrook. Het premiedeel dat uw werkgever inlegt kunt u navragen bij uw pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Is de gezamenlijke inleg lager dan 20%, dan kunt u het verschil zelf aanvullen. Over dit deel (jaarruimte) betaalt u pas inkomstenbelasting nadat het aan u wordt uitgekeerd, als de AOW-leeftijd is bereikt.
Heeft u de jaarruimte niet eerder 'benut'? Dan kunt u de jaarruimte van de afgelopen 7 jaar alsnog inleggen. Lees meer over reserveringsruimte.
NIEUW: Beoordelingsrapport 2023

Vergelijkingssite Finner.nl beoordeelt partijen op het gebied van organisatie, kosten, beleggingsbeleid en risicobeleid. Vermogensbeheerders worden getoetst op 80 punten. Zo controleert men bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, kijkt men naar de hoogte en voorwaarden van de kosten en toetst men onze onafhankelijkheid.
Vergelijk door Finner 2023Beleggen voor uw pensioen
U kunt zelf of met hulp beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Het voordeel is dat u zelf kunt beslissen over uw beleggingen en dat u ze ook weer kunt verkopen als u het geld nodig heeft. Het nadeel is dat u belasting betaalt over het opgebouwde kapitaal. Doelbeleggen.nl biedt de mogelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. U leest er alles over in onze pensioenbrochure.
Brochure aanvragenLijfrente of koopsompolis
Lijfrentes en koopsompolissen zijn manieren om het betalen van inkomstenbelasting uit te stellen. Het geld dat u inlegt voor een lijfrente kunt u aftrekken van uw inkomen, zodat u minder inkomstenbelasting betaalt (box 1). Als u regelmatig inlegt in een inkomensvoorziening voor later, wordt dat een lijfrentepolis genoemd.
Wanneer u in één keer een bedrag inlegt wordt, heet het een koopsompolis. Hoeveel u mag aftrekken van de inleg is afhankelijk van uw jaarruimte. Op het moment dat u het pensioen krijgt uitgekeerd moet u er wel belasting over betalen. Het voordeel is dat het tarief dat u als gepensioneerde betaalt meestal veel lager is.
Een tweede voordeel is dat u de waarde van een lijfrente of koopsompolis niet bij uw spaargeld hoeft op te tellen (box 3). U betaalt er dus geen belasting over.
Het nadeel van een lijfrente of koopsompolis is dat u niet aan het geld kunt komen als dat onverwachts nodig is.
3 manieren om aanvullend pensioen op te bouwen met fiscaal voordeel
1. Lijfrentespaarrekening (bancaire lijfrente)
Hoogte uitkering: afhankelijk van de inleg en de spaarrente.
Voordeel: u bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak u spaargeld inlegt. Bij overlijden vervalt het kapitaal meestal aan uw nabestaanden.
2. Lijfrentebeleggingsrekening (bancaire lijfrente)
Hoogte uitkering: afhankelijk van de inleg en het rendement dat wordt behaald.
Voordeel: u bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak u geld inlegt. Bij overlijden vervalt het kapitaal meestal aan de nabestaanden.
3. Lijfrenteverzekering
Hoogte uitkering: afhankelijk van de inleg, de spaarrente en de voorwaarden.
Nadeel: bij overlijden vervalt het kapitaal meestal aan de verzekeringsmaatschappij.