Zelf <span>Pensioen Opbouwen</span>

Zelf Pensioen Opbouwen

Kan al met een klein bedrag en zonder inlegverplichting

Aanvraag pensioenbrochure

Geen aanvullend pensioen

Als iemand werkt als freelancer of zzp’er, dan bouwt hij of zij in de regel geen aanvullend pensioen op. Maar ook als u in loondienst bent, is dat geen garantie dat u pensioen opbouwt. Zo’n 20% van de werkgevers biedt geen aanvullend pensioen aan via een pensioenfonds. Maar ook als u in het buitenland heeft gewoond of een periode niet heeft gewerkt, dan is er grote kans dat u te weinig pensioen heeft opgebouwd. Dat noemen we een pensioengat of pensioentekort.

U kunt een pensioentekort in veel gevallen zelf aanvullen. Daar zijn verschillende manieren voor.

Nooit te vroeg

Nu geld parkeren voor later vergt veel discipline, helemaal als het pensioen voorlopig nog niet in zicht is. Toch adviseren wij iedereen om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Heeft u daar hulp bij nodig?

Vrijblijvend advies

Aanvragen

ZZP en pensioen opbouwen

Geld opzijzetten voor later staat vooral bij dertigers laag op het prioriteitenlijstje. Het pensioen is immers nog ver weg. Maar hoe langer u wacht met pensioen opbouwen, hoe lastiger het wordt. Bekijk het rekenvoorbeeld en lees hoe u als zzp'er zelf pensioen kunt opbouwen.

ZZP & pensioen

Beleggen voor uw pensioen

U kunt zelf of met hulp beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Het voordeel is dat u zelf kunt beslissen over uw beleggingen en dat u ze ook weer kunt verkopen als u het geld nodig heeft. Het nadeel is dat u belasting betaalt over het opgebouwde kapitaal. Doelbeleggen biedt de mogelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. U leest er alles over in onze pensioenbrochure.

Brochure aanvragen

Lijfrente of koopsompolis

Lijfrentes en koopsompolissen zijn manieren om het betalen van inkomstenbelasting uit te stellen. Het geld dat u inlegt voor een lijfrente kunt u aftrekken van uw inkomen, zodat u minder inkomstenbelasting betaalt (box 1). Als u regelmatig inlegt in een inkomensvoorziening voor later, wordt dat een lijfrentepolis genoemd.
Wanneer u in één keer een bedrag inlegt wordt, heet het een koopsompolis. Hoeveel u mag aftrekken van de inleg is afhankelijk van uw jaarruimte. Op het moment dat u het pensioen krijgt uitgekeerd moet u er wel belasting over betalen. Het voordeel is dat het tarief dat u als gepensioneerde betaalt meestal veel lager is.

Een tweede voordeel is dat u de waarde van een lijfrente of koopsompolis niet bij uw spaargeld hoeft op te tellen (box 3). U betaalt er dus geen belasting over.

Het nadeel van een lijfrente of koopsompolis is dat u niet aan het geld kunt komen als dat onverwachts nodig is.

Zelf sparen op een spaarrekening of deposito

U kunt ook zelf sparen voor uw pensioen op een spaarrekening of spaardeposito. Het voordeel daarvan is dat u zelf over uw geld kunt beschikken. Kiest u voor een spaardeposito, dan staat het geld voor een bepaalde tijd vast. Aan het eind van de looptijd kunt u het gebruiken waarvoor u wilt. Dat geeft veel vrijheid, maar houdt tegelijkertijd een risico in. U bouwt dan te weinig op voor uw pensioen.

Het nadeel van sparen is dat het weinig rendement oplevert. U loopt zelfs het risico dat u rente moet betalen als uw spaargeld boven een bepaald saldo komt.

Doelbeleggen ontvangt 5 sterren van finner
Doelbeleggen wint Gouden Stier 2018
Koppeling Hypotheekwacht
Doelbeleggen benoemd tot European Fintech 100

Pensioenbrochure aanvragen

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen © 2022