Zelf je <span>Pensioen Opbouwen</span>

Zelf je Pensioen Opbouwen

Kan al met een klein bedrag en zonder inlegverplichting

Bereken de haalbaarheid

Geen aanvullend pensioen

Als je werkt als freelancer of zzp’er, dan bouw je in de regel geen aanvullend pensioen op, dat is algemeen bekend. Maar weet iedereen ook dat je niet altijd een aanvullend pensioen opbouwt als je in loondienst bent. Zo’n 20% van de werkgevers biedt geen aanvullend pensioen aan via een pensioenfonds. Maar ook als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond of een tijdje niet hebt gewerkt, dan is er grote kans op een tekort in het pensioen, een zogeheten pensioengat.

Als je hebt nagekeken of er bij jou sprake is van een pensioengat en dat blijkt er te zijn, dan is het tijd om actie te ondernemen. Er zijn verschillende manieren om zelf het pensioeninkomen aan te passen.

ZZP en pensioen opbouwen

Geld opzij zetten voor later staat vooral bij dertigers laag op het prioriteitenlijstje. Het pensioen is immers nog ver weg. Maar hoe langer je wacht met pensioen opbouwen, hoe lastiger het wordt. Bekijk het rekenvoorbeeld en lees hoe je als zzp'er zelf pensioen kunt opbouwen.

ZZP & pensioen

Beleggen voor je pensioen

Je kunt zelf of met hulp beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Voordeel is dat je over het geld kunt blijven beschikken, nadeel is dat je vermogensbelasting betaalt over het opgebouwde kapitaal. Doelbeleggen biedt de mogelijkheid om aanvullend pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Je leest er alles over in onze pensioenbrochure.

Brochure aanvragen

Lijfrente of koopsompolis

Lijfrentes en koopsompolissen zijn manieren om het betalen van inkomstenbelasting over een bepaald vermogen uit te stellen naar de toekomst. Het gaat hier om brutovermogen dat je onderbrengt in een polis. Dit wordt ook wel een lijfrentepolis genoemd. Wanneer er in één keer een bedrag ingelegd wordt, dan wordt dit een koopsompolis genoemd. Er kan ook periodiek premie worden betaald. De premie die je daarbij inlegt, kun je in box 1 aftrekken van de belasting (afhankelijk van de jaarruimte). Op het moment dat dit vermogen uitgekeerd wordt, zal dit echter weer belast worden tegen de dan geldende inkomstenbelasting.

Het voordeel van een lijfrente of koopsompolis is dat de premie aftrekbaar is (afhankelijk van de jaarruimte) en dat er geen vermogensbelasting betaald hoeft te worden over het opgebouwde kapitaal. Het nadeel is dat je niet aan het geld kunt komen als dat onverwachts nodig is.

Zelf sparen op een spaarrekening of deposito

Dit spreekt voor zich, maar we weten allemaal hoe de hoogte van de rente momenteel is. Voordeel is dat je altijd bij je geld kunt, nadeel is dan dat je het kapitaal opmaakt aan een ander doel, en dan heb je nog geen aanvullend pensioen.

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen © 2020