Wat is een<span> lijfrenteverzekering? </span>

Wat is een lijfrenteverzekering?

Alles over lijfrente opbouwen of uitkeren leest u in onze brochure

Brochure aanvragen

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een verzekering-, bankspaar- of een beleggingsproduct waarbij de consument periodiek of eenmalig geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen. Als het opgebouwde kapitaal vrijvalt, spreken we van een expirerende lijfrente. Als de lijfrente expireert, heeft de consument verschillende mogelijkheden en kan hij bij
een bank, verzekeraar, een beleggingsinstelling of beleggingsonderneming een lijfrente uitkering kopen. Dit hoeft niet dezelfde partij te zijn waar de klant het kapitaal heeft opgebouwd.

Wat is een lijfrenteverzekering?

In het verleden zag men vaak dat bij verzekeraars verzekeringen konden worden gekocht voor lijfrentekapitaal. In de opbouwfase van uw lijfrentekapitaal was u dan verzekerd tegen overlijden en in de uitkeringsfase – die bij een verzekeraar in principe altijd levenslang is – ging het dan om een gegarandeerde uitkering van uw lijfrente. In de praktijk waren deze verzekeringen vaak ondoorzichtig en onnodig duur; dit leidde tot de woekerpolis-affaire en later tot aanpassingen in de wettelijke mogelijkheden voor fiscaal gunstig sparen of beleggen voor later.

Bancaire lijfrente

Inmiddels hebben veel Nederlanders hun lijfrentes overgezet naar een bancaire lijfrente, waar het bekendere banksparen een voorbeeld van is. Een bancaire lijfrente kan zowel bij banken als bij vermogensbeheerders worden afgesloten. Daarbij zijn twee keuzes: het lijfrentekapitaal kan – zowel in de opbouwfase als in de uitkerende fase – op rente worden gezet of worden belegd.

Op rente

De meeste aanbieders die uw lijfrentekapitaal willen beheren, plaatsen uw geld op rente. Dan weet u één ding zeker bij de huidige rente: uw kapitaal zal niet veel aangroeien. Sterker nog, door de inflatie verliest u eigenlijk jaar na jaar geld doordat de koopkracht minder wordt.

Beleggen met uw lijfrente

Lijfrentekapitaal bij bank of verzekeraar mag tussentijds boetevrij worden overgeheveld naar een beleggingslijfrente. Als u uw lijfrentekapitaal laat beleggen, dan vergroot u de kans op een hogere opbrengst aanzienlijk. Immers, historisch gezien is het rendement van beleggen hoger dan bij sparen.

Hoeveel rendement u kunt behalen is onder andere afhankelijk van de looptijd. Hoe verder u nog van uw AOW leeftijd bent verwijderd, hoe interessanter beleggen voor u kan zijn. Met het openen van een rekening kunt u kosteloos en vrijblijvend gebruik maken van de Doelmeter zodat u direct kunt berekenen welk rendement u kunt behalen met het bedrag dat u wilt inleggen.

Lijfrenteverzekering uitkeren?

Ontdek onze uitkerende lijfrente! Gaat uw lijfrenteverzekering binnenkort expireren? Dan mag u vaak zelf kiezen door wie u dit wilt laten uitkeren. Omdat de hoogte van de uitkering per partij nogal kan verschillen loont het vaak om bij meerdere partijen offertes aan te vragen. Zo biedt Doelbeleggen.nl u de mogelijkheid om de hoogste uitkeringen al aan het begin van uw pensioen te ontvangen.

Lees meer
De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2024