Waarom deze <span>lage spaarrente?</span>

Waarom deze lage spaarrente?

De spaarrente was al niet veel, maar nu zelfs een negatieve rente aanstaande lijkt, gaan steeds meer Nederlanders op zoek naar een alternatief

Wat is er nu precies aan de hand?

In de afgelopen jaren heeft de Europese Centrale Bank (ECB) veel geld in het financiële systeem gepompt en daarvan komt ook een deel terecht bij de grote Nederlandse banken. Die staan namelijk bekend als veilig en betrouwbaar en daarom willen we allemaal ons geld daar onderbrengen. Elke avond moeten alle Europese banken hun overschot aan geld verplicht onderbrengen bij de ECB. Daar rekent de ECB dan de depositorente voor. Enkele jaren geleden kregen de banken nog rente over dat overtollige geld, maar nu moeten ze daarvoor betalen (het huidige rentetarief is nu min 0,4% en dat gaat misschien zelfs wel naar min 0,7%). De ECB hoopt zo te bereiken dat de banken het geld zullen uitgeven in plaats van te laten staan.


Nu de verwachting is dat de ECB wederom meer geld in de economie gaat pompen, is de kans toegenomen dat er nog meer geld richting Nederland komt en dat gaat de banken nog meer geld kosten als de rente verder daalt.


Deze lagere rente heeft natuurlijk ook voordelen. Lenen wordt goedkoper, zoals iedereen die een hypotheek wil afsluiten de afgelopen tijd gemerkt heeft. Maar voor spaarders en pensioenfondsen zijn de gevolgen enorm. Pensioenfondsen waarschuwen dat er door de lage rente misschien tot wel 10 procent gekort moet worden op de pensioenen.

Welke mogelijke acties kunt u ondernemen?

Genoeg gehad van de lage spaarrente en benieuwd hoe u hieraan kunt ontkomen? Wij hebben de voor- en nadelen van een drietal alternatieven uitgewerkt:

Negatieve spaarrente wat te doen

Direct in uw mailbox!

Doelbeleggen heeft zich het streven opgelegd Nederland financieel doelbewust te maken. Sparen of beleggen doet u met een specifiek doel - wij helpen u een rekensommetje te maken hoe u dit doel kunt bereiken.

Beleggingsoplossing van het jaar!

De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen door wie en in welke vorm dan ook brengt altijd risico’s met zich mee. Zo kan (een deel van) het ingelegde vermogen verloren gaan als gevolg van koersdalingen. Een goede voorlichting is belangrijk, zodat er een gedegen beeld kan worden gevormd van de risico’s voordat wordt besloten een rekening te openen. Doelbeleggen belegt in indextrackers (ETF’s). Aan trackers zijn bijzondere risico’s verbonden, zoals koers- , geografisch- en sectorrisico. Doelbeleggen is een initiatief en handelsnaam van Velthuyse · Mulder Vermogensbeheer B.V. en staat als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Doelbeleggen.nl © 2023